Rječnik pojmova

A B C Č D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

T

Tehničke pričuve iznos su koji osiguratelj izdvaja kako bi ispunio svoje obveze osiguranja i podmirio sve obveze prema ugovarateljima osiguranja i drugim korisnicima nastale tijekom cijelog trajanja portfelja, uključujući troškove upravljanja policama, reosiguranja i kapitala potrebnog za pokrivanje preostalih rizika.

Kratkoročni utrživi vrijednosni papir, instrument tržišta novca. Izdaju ga državni trezori (ministarstva financija), a mogu ga izdavati i jedinice lokalne uprave. Prodaje se na dražbi uz diskont (popust), tako da mu je cijena pri prodaji niža od nominalne, a o dospijeću se isplaćuje nominalna cijena. Obično se izdaje na 91 dan, 182 dana ili 364 dana.

Tržišni operater predstavlja osobu ili osobe koje vode i/ili upravljaju poslovanjem uređenoga tržišta. Tržišni operater može biti i sâmo uređeno tržište. 

Tržišni posrednik društvo je koje ima odobrenje za obavljanje usluga zaprimanja i prijenosa naloga u vezi s jednim ili više financijskih instrumenata i investicijskog savjetovanja, i to u odnosu na prenosive vrijednosne papire i udjele u subjektima za zajednička ulaganja, te nije ovlašten držati novčana sredstva i vrijednosne papire klijenata niti se smije nalaziti u položaju dužnika prema klijentu.

KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.