Rječnik pojmova

A B C Č D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

H

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) nadzorno je tijelo u čiji djelokrug i nadležnost spada nadzor financijskih tržišta, financijskih usluga te pravnih i fizičkih osoba koje te usluge pružaju.
Hanfa je osnovana 2005. godine spajanjem triju postojećih nadzornih institucija: Komisije za vrijednosne papire, Agencije za nadzor mirovinskih fondova i osiguranja te Direkcije za nadzor društava za osiguranje.

Hanfa je samostalna pravna osoba s javnim ovlastima u okviru svojeg djelokruga i nadležnosti propisanih Zakonom o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga i drugim zakonima. Odgovorna je Hrvatskom saboru.

Hrvatski ured za osiguranje (HUO) udruženje je društava za osiguranja sa sjedištem u Republici Hrvatskoj.
HUO je neprofitna pravna osoba i nacionalni ured zelene karte osiguranja koji, između ostalih poslova, predstavlja i zastupa interese društava za osiguranje u međunarodnim institucijama, upravlja hrvatskim Garancijskim fondom i poslovima provođenja graničnog osiguranja od automobilske odgovornosti i pruža usluge pravobranitelja osiguranja te Centra za mirenje odnosno izvansudsko rješavanje sporova između potrošača i društava za osiguranje.
Poveznica na internetsku stranicu HUO-a

KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.