Rječnik pojmova

A B C Č D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

B

Blockchain tehnologija je koja se koristi za stvaranje distribuirane baze podataka koja se može koristiti za bilježenje transakcija i razmjenu podataka među sudionicima mreže bez potrebe za posrednikom ili centralnim autoritetom. Svaka transakcija u blockchainu bilježi se u bloku podataka koji je povezan s prethodnim blokom stvarajući niz (lanac) blokova, odnosno blockchain.

KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.