Rječnik pojmova

A B C Č D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

G

Garancijski fond (engl. guarantee fund) tijelo je nastalo u nastojanju da država zaštiti žrtve neosiguranih odnosno nepoznatih vozača motornih vozila te vozila osiguranih kod društava za osiguranje koja su došla pod stečaj. Fond može biti ustrojen kao samostalna pravna osoba ili pri nekoj drugoj organizaciji, obično pri nacionalnom uredu za osiguranje (kao što je to sada u Hrvatskoj). Sredstva za potrebe fonda namiruju se uplatama osiguratelja iz premije osiguranja.

U međunarodnom cestovnom prometu motorna vozila moraju imati valjanu međunarodnu ispravu o osiguranju. Vozači vozila stranih registarskih oznaka koji nemaju dokaz o valjanom osigurateljnom pokriću (zelena karta, registarske pločice ili drugi dokaz koji ured zemlje u koju se vozilom ulazi prihvaća kao dokaz osiguranja) dužni su pri ulasku u dotičnu zemlju zaključiti s tuzemnim društvom za osiguranje tzv. granično osiguranje, kojim se osigurava auto odgovornost za štete uzrokovane na području te države.

KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.