Zaštita potrošača u području mirovinskog sustava

Zaštita potrošača važna je u okviru svih financijskih usluga, pa tako i u okviru mirovinskog sustava, odnosno individualne kapitalizirane štednje (drugog i trećeg stupa). Kao korisnici mirovina i/ili članovi drugog i trećeg stupa ostvarujete određena prava, ali i obveze, a ovdje možete pronaći neka od najčešćih pitanja povezanih s vašim pravima i obvezama u okviru mirovinskog sustava. 

Ako ste nezadovoljni svojim članstvom u mirovinskom fondu, možete podnijeti pritužbu mirovinskom društvu. Mirovinsko društvo u tom vam slučaju mora pružiti sve informacije u vezi s postupkom rješavanja pritužbi. Ako ne zaprimite pisani odgovor mirovinskog društva ili je prigovor odbijen, a vi smatrate kako je mirovinsko društvo prekršilo odredbe zakona iz nadležnosti Hanfe, predstavku možete dostaviti Hanfi, pisanim putem na adresu Franje Račkoga 6, 10 000 Zagreb ili na adresu elektroničke pošte potrosaci@hanfa.hr

Sredstva na vašem osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu ne mogu biti predmet ovrhe ili osiguranja protiv vas ni dio vaše stečajne ili likvidacijske mase te se ne mogu dati u zalog ni prenijeti u korist ikoga drugoga osim vas. 

Zakonom je propisano da ako u roku od mjesec dana od dana zapošljavanja sami ne izaberete mirovinski fond i njegovu kategoriju, Regos će vas automatski rasporediti u mirovinski fond kategorije A pod upravljanjem jednog od mirovinskih društava. 

Ako se u jednom trenutku predomislite i htjeli biste promijeniti postojeći obvezni mirovinski fond, to možete učiniti na šalteru Regosa i u poslovnicama FINA-e pod uvjetom da je prošlo više od 14 dana od prethodne promjene mirovinskog fonda. Kategoriju (A, B ili C) obveznog mirovinskog fonda moći ćete promijeniti jedanput godišnje unutar istog mirovinskog društva, i to samo u kalendarskom mjesecu u kojemu ste rođeni. 

Regos će članove fondova prebacivati u drugu kategoriju kada se za to steknu uvjeti: ako ste član fonda kategorije A koji do stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu ima manje od deset godina, prebacit će vas u mirovinski fond kategorije B kojim upravlja isto mirovinsko društvo. Ako ste član fonda kategorije B koji do stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu ima manje od pet godina, prebacit će vas u mirovinski fond kategorije C kojim upravlja isto mirovinsko društvo. Ako vam je do datuma umirovljenja ostalo pet do deset godina, možete samostalno odlučiti o promjeni iz fonda kategorije B u fond kategorije C, ali nemate više mogućnost izbora fonda kategorije A.

KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.