Licenciranje

Hanfa kroz postupke licenciranja na temelju relevantnih propisa provjerava ispunjenost uvjeta za izdavanje odobrenja pravnim i fizičkim osobama za stjecanje primjerenih znanja i kvalifikacija za obavljanje poslova pod Hanfinom nadležnošću.

Odobrenja koje pritom Hanfa izdaje:

  1. Za financijska društva iz nadležnosti Hanfe
  2. Za pojedine članove uprava 
  3. Za pojedine članove nadzornih odbora
  4. Za stjecanje kvalificiranog udjela u društvima
  5. Za posrednike osiguranja kao distributere udjela u fondovima

U postupcima koji predstavljaju prvi korak za ulazak na financijsko tržište Hanfa provjera ispunjenost propisanih uvjeta u vezi s regulatornim zahtjevima za osnivanje društava, poput visine temeljnog kapitala, i uvjeta u vezi s organizacijskim zahtjevima društava, kao i brojnih drugih nužnih preduvjeta.

Prilikom licenciranja članova uprave i nadzornog odbora subjekata nadzora Hanfa prije potencijalnog izdavanja odobrenja provjerava ugled i integritet kandidata, njegovo radno iskustvo, stručnost i ostale uvjete propisane zakonskim i podzakonskim propisima. 

Imatelji kvalificiranih udjela u postupku pred Hanfom dokazuju svoj dobar ugled, financijsko stanje te transparentno podrijetlo sredstava za financiranje namjeravanog stjecanja.

U 2022. Hanfa je provela 225 postupaka licenciranja, koji su obuhvaćali izdavanje odobrenja za stjecanje kvalificiranog udjela, odobrenja za rad te odobrenja za obavljanje funkcije člana uprave i člana nadzornog odbora, izdavanje ovlaštenja za obavljanje poslova ovlaštenog aktuara te izdavanje dozvola za obavljanje poslova distribucije osiguranja i reosiguranja, kao i postupke u kojima se utvrđuje prestanak važenja dozvole.

Najveći broj zahtjeva za licenciranje odnosio se na zahtjeve za izdavanje dozvola za obavljanje poslova distribucije osiguranja i reosiguranja (njih 70), od čega je najveći broj odobrenja izdan obrtima za zastupanje u osiguranju (43) za obavljanje poslova distribucije osiguranja.

 

Licenciranje
Naknade
Pogledaj više
E-ispiti
Pogledaj više
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.