Sankcijski režimi


Međunarodne mjere ograničavanja (sankcijski režimi)

Hanfa nadzire primjenu Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja kod svojih subjekata nadzora.

Međunarodne mjere ograničavanja mjere su koje donose vlade i međunarodne organizacije kako bi ograničile određene aktivnosti ili postupke koji predstavljaju prijetnju međunarodnoj sigurnosti ili narušavaju ljudska prava.

Mjere ograničavanja uvode se na temelju Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja koje Republika Hrvatska provodi u skladu s pravnim aktima i odlukama Europske unije i Ujedinjenih naroda radi uspostavljanja i očuvanja ciljeva usklađenih s međunarodnim pravom.

Konkretno, mjere ograničavanja mogu biti prekid diplomatskih odnosa, ograničenja ulaska u zemlju, ograničenja raspolaganja imovinom, embargo na oružje i druge mjere u skladu s međunarodnim pravom.

Popis fizičkih i pravnih osoba i drugih subjekata pod međunarodnim mjerama ograničavanja Europske unije i Ujedinjenih naroda dostupni su na mrežnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Za primjenu mjera ograničavanja obveznicima su dostupne Smjernice za primjenu mjera ograničavanja raspolaganja imovinom temeljem Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja i Smjernice EU-a za učinkovitu provedbu restriktivnih mjera. Za lakše snalaženje obveznicima može biti korisna i Interaktivna karta država pod sankcijskim režimima UN-a i EU-a. 

Mjere iz Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja koje se temelje na međunarodnom javnom pravu doprinose borbi protiv međunarodnog kriminala, terorizma, ilegalne trgovine oružjem, pranja novca te nezakonitog kretanja nuklearnih, kemijskih, bioloških i drugih sličnih materijala.

Sukladno članku 7. stavku 6. Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja (Narodne novine 133/2023, u daljnjem tekstu: Zakon), čelnik svakog nadležnog tijela dužan je odrediti kontakt-točku za mjere ograničavanja iz svog djelokruga koja, među ostalim, od ministarstva nadležnog za vanjske poslove izravno zaprima informaciju o stupanju na snagu mjera ograničavanja iz članka 4. stavka 1. Zakona, te informaciju o kontakt-točki učiniti dostupnom javnosti putem svoje mrežne stranice.

Nadležna tijela za provedbu i primjenu mjera ograničavanja dužna su na svojim mrežnim stranicama objaviti i održavati ažuriranu poveznicu na mrežnu stranicu Ministarstva vanjskih i europskih poslova iz članka 7. stavka 3. Zakona.

Slijedom navedenog, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je odluku o kontakt-točki te adresi elektroničke pošte za razmjenu informacija o mjerama ograničavanja: sankcije@hanfa.hr.

Elektronička baza podataka Ministarstva vanjskih i europskih poslova, uspostavljena temeljem članka 7. stavka 4. Zakona o mjerama ograničavanja (Narodne novine 133/2023) dostupna je ovdje.

KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.