27.11.2020.

Preporuke Hanfe društvima za osiguranje: Uskladite svoje poslovanje s pravnim okvirom i promjenama u pravnom okruženju

Objavljeno: 27. studenog 2020.

Navedene preporuke odnose se i na usklađivanje općih uvjeta kasko-osiguranja sa sudskim presudama u korist osiguranika

U posljednje vrijeme primijećen je interes javnosti za uvjete kasko-osiguranja motornih vozila, a posebno za situacije kada se gube prava iz kasko-osiguranja u slučaju da vozilom upravlja (ili se smatra da upravlja) vozač pod utjecajem alkohola, droge ili narkotika ili ako se odštetni zahtjev smatra neosnovanim zbog načina utvrđivanja stanja vozača u trenutku nastanka osiguranog slučaja.

Ova se tema pokazala posebno spornom u slučajevima lakših prometnih nesreća s manjom materijalnom štetom kod kojih ne postoji obveza prijavljivanja događaja policiji. Primjerice, kada je osiguranik iz ugovora o kasko-osiguranju prijavio štetu, no nije pozvao policiju koja bi provela alkotestiranje, niti je drugdje sam zatražio testiranje. Navedena je situacija u nekim društvima za osiguranje bila osnova za odbacivanje prava na odštetu jer automatski podrazumijevaju da je vozač bio u alkoholiziranom stanju.

Međutim, važno je napomenuti kako za takve slučajeve u Republici Hrvatskoj postoji i sudska praksa Vrhovnog suda Republike Hrvatske prema kojoj su ništetne odredbe ugovora koje predviđaju gubitak prava na osigurninu ako osiguranik nakon nastupanja osiguranog slučaja ne izvrši neku od propisanih ugovornih obveza. (čl. 942. Zakona o obveznim odnosima, Narodne novine br. 35/0541/08125/1178/1529/18).

S ciljem izbjegavanja takvih situacija u budućnosti, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) uputila je društvima za osiguranje Preporuku o uspostavi učinkovitog sustava praćenja usklađenosti i interne revizije u kojoj ističe da je za učinkovito poslovanje potrebno u obzir uzeti sve promjene u pravnom okruženju koje se tiču sudskih odluka, a čiji sadržaj ima utjecaj na poslovanje društava za osiguranje.

Ipak, važno je napomenuti da društva za osiguranje samostalno donose uvjete kasko-osiguranja i oni ne prolaze prethodni postupak odobrenja kod Hanfe.

Pored toga, a kako bi olakšala zainteresiranim potrošačima pregled tržišta kasko-osiguranja, Hanfa ovdje prikazuje dijelove i odredbe uvjeta kasko-osiguranja društava za osiguranje koja nude kasko-osiguranje, a koji reguliraju navedena prava i obveze osiguranika i društava. Navedena objava u skladu je sa zakonskim načelima transparentnosti, izgradnje povjerenja među sudionicima financijskog tržišta i izvješćivanja potrošača (članak 14. Zakona o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga, Narodne novine br. 140/05, 12/12).

U tablici se mogu pronaći pojednostavljene i skraćene odredbe, pri čemu nisu obuhvaćene cjelokupne odredbe o isključenim rizicima / gubicima prava iz kasko-osiguranja, ni cjelokupne odredbe o obvezama osiguranika nakon nastanka osiguranog slučaja.

Podatke iz tablice dostavila su društva za osiguranje, a od njih se očekuje da o svim naknadnim izmjenama predmetnih uvjeta pravovremeno i ažurno izvijeste Hanfu.

I ovom prilikom Hanfa upućuje korisnike proizvoda kasko-osiguranja da se prije odluke o sklapanju ugovora s društvom za osiguranje detaljno informiraju o uvjetima osiguranja kako bi mogli donijeti informiranu odluku o tome koji je proizvod optimalan za njihove potrebe i očekivanja. U slučaju nedoumica mogu se zatražiti dodatna pojašnjenja od društva za osiguranje ili distributera osiguranja te na taj način spriječiti mogući kasniji prijepori s društvom za osiguranje.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.