Prekogranično poslovanje

Jedinstveno tržište Europske unije (engl. single market) jedan je od izraženijih primjera europske ekonomske integracije i jedan od najpoznatijih simbola europske integracije općenito, a temelji se na unutarnjem tržištu, čiji su bitni dio četiri tržišne slobode:

  • sloboda kretanja roba
  • sloboda pružanja usluga
  • sloboda kretanja radnika i
  • sloboda kretanja kapitala.

Kada govorimo o osiguranju, sloboda pružanja usluga uključuje prekogranično obavljanje poslova osiguranja i poslova distribucije osiguranja društava za osiguranje i posrednika u osiguranju sa sjedištem u Republici Hrvatskoj na području druge države članice Europske unije bez potrebe osnivanja zasebne pravne osobe odnosno bez potrebe ishođenja dozvole za rad u toj državi članici. Cjelokupni postupak odvija se između nadležnog tijela država članica domaćina i nadležnog tijela matične države članice (Republike Hrvatske), a na temelju notifikacije društva za osiguranje odnosno posrednika u osiguranju. Obrasce i upute za ispunjavanje obrazaca u postupku notifikacije možete pronaći na poveznicama niže.

Isto tako, navedena mogućnost prekograničnog pružanja usluga osiguranja i distribucije osiguranja u Republici Hrvatskoj omogućena je društvima za osiguranje i posrednicima u osiguranju sa sjedištem u drugoj državi članici Europske unije, a čiji popis (notificirana društva) možete pronaći u Hanfinu registru ovdje.

Prilikom prekograničnog pružanja usluga osiguranja odnosno distribucije osiguranja notificirana društva dužna su se pridržavati pravila općeg dobra (engl. general good provisions) primjenjivih u državi članici u kojoj se pruža usluga osiguranja odnosno distribucije osiguranja. Pravila općeg dobra za pružanje usluga u Republici Hrvatskoj možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Društva za osiguranje

Notifikacije – sloboda pružanja usluga (FOS)

Obrazac – sloboda pružanja usluga

Uputa za ispunjavanje obrasca – sloboda pružanja usluga

Notifikacije – pravo poslovnog nastana (FOE)

Obrazac – pravo poslovnog nastana

Uputa za ispunjavanje obrasca – pravo poslovnog nastana

Posrednici i sporedni posrednici u osiguranju

Notifikacije – sloboda pružanja usluga (FOS)

Obrazac – sloboda pružanja usluga

Uputa za ispunjavanje obrasca – sloboda pružanja usluga

Notifikacije – pravo poslovnog nastana (FOE)

Obrazac – pravo poslovnog nastana

Uputa za ispunjavanje obrasca – pravo poslovnog nastana

KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.