; HANFA - Slovačko društvo prvo ponudilo hrvatskom tržištu paneuropski osobni mirovinski proizvod (PEPP)
10.02.2023.

Slovačko društvo prvo ponudilo hrvatskom tržištu paneuropski osobni mirovinski proizvod (PEPP)

Objavljeno: 10. veljače 2023.

Zakonom o provedbi Uredbe (EU) 2019/1238 o paneuropskom osobnom mirovinskom proizvodu (PEPP), koji je donesen krajem 2022., ispunjeni su zakonski preduvjeti za stvaranje novog, paneuropskog mirovinskog proizvoda. Riječ je o novom modelu dobrovoljne mirovinske štednje, a koristit će građanima koji rade u više zemalja članica Unije jer će moći prenositi svoja mirovinska prava iz jedne članice u drugu, ali i onima koji žele uplaćivati u drugačiji model dobrovoljne mirovinske štednje. PEPP ne zamjenjuje postojeće nacionalne zakonske i strukovne mirovinske sustave i proizvode, niti ih usklađuje i utječe na njih. 

Mogu ga ponuditi ne samo mirovinska društva, kao što je to u slučaju dobrovoljne mirovinske štednje, nego i mirovinska osiguravajuća društva, institucije za strukovno osiguranje iz drugih država članica te banke, investicijska društva i društva za osiguranje.

Mogućnost ponude takvog proizvoda prvo je iskoristilo slovačko investicijsko društvo Finax te je to ujedno i prvo društvo ovlašteno za pružanje takve usluge u Hrvatskoj, registrirano u Slovačkoj i potom notificirano kod Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Građanima će društvo ponuditi dva dugoročna modela štednje, a sredstva će investirati u investicijske fondove kojima se trguje na burzi, odnosno u tzv. ETF-ove (engl. Exchange Traded Funds). U modelu PEPP 100-60 društvo će cijelu imovinu ulagati u dioničke ETF-ove, a u 80-60 modelu 80% imovine ulaže u dioničko, a 20% u obvezničko tržište.

Deset godina prije planiranog umirovljenja započinje razdoblje u kojem se dio dioničkih ETF-ova postupno prodaje i mijenja za obvezničke ETF-ove pa će štednja u oba modela biti izložena i dioničkom i obvezničkom tržištu. Ne postoje ulazne niti izlazne naknade, a godišnji trošak upravljanja uznosi 0,72% akumulirane štednje

Kako ovo društvo, tako i sva društva koja odluče tržištu ponuditi ovaj financijski proizvod dužna su licenciranje zatražiti kod regulatora u matičnoj državi, a nakon dobivenog odobrenja EIOPA će ga upisati u Središnji registar PEPP-ova na razini EU. U ostalim državama potrebno je izvršiti notifikaciju kod nadležnog regulatora, a što je u Hrvatskoj Hanfa.

Ono što je važno naglasiti svima koji će ugovarati PEPP proizvod je to da prije ugovaranja trebaju zatražiti i detaljno proučiti tzv. Dokument o ključnim informacijama (KID) koji im prikazuje važne značajke proizvoda - od troškova do potencijalnih dobitaka/gubitaka ulaganja, a također će u kratkim crtama pojasniti i profil rizika.

Kako je riječ o novoj vrsti dobrovoljne mirovinske štednje Hanfa će 15. veljače 2023. održati besplatno on-line predavanje na tu temu, a više detalja može se pronaći ovdje.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.