24.08.2023.

ESMA objavila Priručnik o transparentnosti nakon trgovanja

Objavljeno 24.8.2023.

Priručnik predstavlja koristan alat prilikom primjene MiFIR odredbi u vezi transparentnosti nakon trgovanja te obveza izračuna u vezi transparentnosti. Priručnik daje sudionicima na tržištu i NCA-evima smjernice o tome kako na dosljedan način primjenjivati relevantne obveze MiFIR-a.

Imajući u vidu veliki opseg instrumenata obuhvaćenih MiFIR-om i složenosti sustava, ovaj Priručnik pokriva pokušava dati pojašnjenja:

  • koji instrumenti i transakcije podliježu transparentnosti nakon trgovanja,
  • tko mora prijaviti i objaviti informacije o transparentnosti nakon trgovanja,
  • kada informacije nakon trgovanja moraju biti javne: u stvarnom vremenu naspram odgođenog,
  • koje informacije nakon trgovanja moraju biti javne: polja za izvješćivanje i oznake,
  • u vezi zajedničkih aspekata kao i razlika između režima transparentnosti nakon trgovanja i izračuna transparentnosti u odnosu na opseg instrumenata i transakcija

Priručnik je glavni dokument paketa objavljenog u isto vrijeme kad i Priručnik te uključuje sve zahtjeve koji se odnose na ova područja u obliku referenci na akte primarne i sekundarne razine (tzv. level 1 i level 2) te pruža smjernice za (level 3) tako što: (i) uključuje već objavljena pitanja i odgovore o post-trade transparentnosti i izračune transparentnosti i (ii) daje potpuno nove smjernice.

Priručnik se sastoji od:

  • Konačnog izvještaja u vezi dodatnih smjernica za RTS 1 i 2 integriranim u Priručnik,
  • ažurirane verzije CFI koda – mapiranje identifikatora MiFIR-a,
  • nove excel datoteke u kojoj je pojašnjena klasifikacija obveznica izdanih od strane određenih javnih tijela,
  • ažuriranih Q&A o temama transparentnosti MiFID II i MiFIR – do objave ažurirane verzije Q&A u listopadu 2023, a nakon integracije određenih Q&A u sam Priručnik., prevladavaju smjernice u ovom Priručniku.

Sljedeći koraci

Priručnik će se redovito ažurirati kada budu potrebne daljnje smjernice ili kada dođe do zakonodavnih promjena. Priručnik će također biti ažuriran nakon revizije MiFIR-a i povezanih akata sekundarne razine.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.