13.10.2023.

Hanfa odobrila dva novčana investicijska fonda – Eurizon HR Cash UCITS i InterCapital Euro Money Market ETF UCITS

Ovo će biti prvi novi novčani investicijski fondovi na hrvatskom tržištu nakon što je posljednji prestao s radom u siječnju 2021. godine.

Stoga upozoravamo male ulagatelje da se prije ulaganja upoznaju sa svim karakteristikama spomenutih fondova i s povezanim rizicima ulaganja.

 

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na jučerašnjoj je sjednici Upravnog vijeća donijela odobrenje za osnivanje i upravljanje dvama otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom, kao standardnim novčanim fondovima s promjenjivom neto vrijednošću imovine. 

Navedena odobrenja izdana su društvu Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. za Eurizon HR Cash otvoreni investicijski fond s javnom ponudom i društvu INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. za InterCapital Euro Money Market UCITS ETF kao novi podfond u krovnom fondu InterCapital Krovni UCITS ETF.

Riječ je o novosti na tržištu hrvatskih UCITS fondova. Naime, još 21. srpnja 2018. započela je primjena tzv. Uredbe o novčanim fondovima[1], koja je uvela jedinstvena pravila u odnosu na novčane investicijske fondove te važne promjene u njihovu poslovanju, licenciranju i nadzoru. U međuvremenu je tek jedan UCITS fond poslovao kao novčani fond u skladu sa spomenutom Uredbom te je 22. siječnja 2021. godine prestao s radom.

Stoga će, po uspješnom okončanju početnih ponuda, spomenuti UCITS fondovi Eurizon HR Cash otvoreni investicijski fond s javnom ponudom i InterCapital Euro Money Market UCITS ETF biti jedini novčani fondovi na tržištu hrvatskih investicijskih fondova.

Detaljnije informacije o izdanim odobrenjima za konkretne fondove mogu se pronaći u rješenjima Hanfe.

Novčani fondovi koriste se kao kratkoročni instrument upravljanja gotovinom koji nudi visoku razinu likvidnosti i diversifikacije te stabilnu vrijednost uložene glavnice u kombinaciji s tržišno utemeljenim prinosom.

Specifičnost novčanih fondova, kao zasebne vrste investicijskih fondova, ogleda se u kombinaciji njihovih ciljeva i vrste imovine u koju ulažu. Ciljevi su novčanih fondova nuditi prinose u skladu sa stopama na tržištu novca i/ili očuvati vrijednosti ulaganja. 

Iako ostvarenje tih ciljeva nije osigurano te se ulaganje u novčane fondove razlikuje od ulaganja u depozite, a postojeći rizik gubitka glavnice snosi ulagatelj, novčani fondovi ciljeve nastoje ostvariti ulaganjem u kratkoročnu i vrlo likvidnu imovinu u skladu s posebnim, u odnosu na preostale investicijske fondove strože propisanim, zahtjevima iz Uredbe.

Skrećemo pozornost svim potencijalnim ulagateljima da se prije ulaganja upoznaju sa svim karakteristikama spomenutih fondova i povezanim rizicima ulaganja te da redovito prate sve obavijesti društava za upravljanje novčanim fondovima, a osobito one na mrežnim stranicama, kako bi se pravovremeno upoznali sa svim promjenama i uvjetima poslovanja fondova i tako donijeli utemeljene odluke o ulaganju.


[1] Uredba o novčanim fondovima objavljena je 30.6.2017. u Službenom listu Europske unije i stupila je na snagu 20.7.2017., no velika većina njezinih odredbi počela se primjenjivati 21.7.2018., uz izuzetak nekoliko odredbi koje su stupile na snagu 20.7.2017.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.