Članstvo u međunarodnim organizacijama

Hanfa je članica Međunarodne organizacije komisija za vrijednosne papire (IOSCO), u koju su učlanjeni regulatori svjetskih tržišta kapitala s ciljem zajedničke borbe svih zemalja potpisnica protiv kriminala na tržištu kapitala putem razmjene informacija iz svojih nadležnosti na temelju Multilateralnog memoranduma o razumijevanju. Hanfa je članica Europskog regionalnog odbora i Odbora za tržišta u nastajanju u sklopu IOSCO-a.

IOSCO je osnovan 1983. godine i ima više od 180 članova u više od 100 zemalja. To globalno tijelo djeluje kao forum za razmjenu iskustava nadzornih tijela za nadzor vrijednosnih papira i nastoji razviti globalno prihvaćene standarde za organizaciju tržišta kapitala kako bi se ojačala zaštita ulagatelja i funkcioniranje međunarodnog financijskog sustava. Da bi se postigao taj cilj, nadzorni okvir stalno se prilagođava promjenjivim uvjetima nacionalnih i međunarodnih tržišta vrijednosnih papira i izvedenica. Multilateralni memorandum o razumijevanju IOSCO-a međunarodni je kriterij prekogranične suradnje u sektoru vrijednosnih papira.

IOPS je međunarodna krovna organizacija nadzornih tijela privatnih mirovinskih i strukovnih institucija za strukovno mirovinsko osiguranje kao što su mirovinski fondovi i Pensionskassen, a trenutačno ima više od 60 članova. IOPS je osnovan 2004. godine i okuplja članove kao promatrače iz zemalja s različitim mirovinskim sustavima, nadzornim sustavima i razinama gospodarskog razvoja.

Kao organizacija, IOPS je sličan IAIS-u, a njegov je cilj poboljšati kvalitetu i učinkovitost nadzora privatnih mirovinskih sustava diljem svijeta primjenom međunarodnih standarda, čime se optimizira njihov razvoj i operativna učinkovitost. Istodobno potiče međunarodnu suradnju i razmjenu informacija te blisko surađuje s drugim međunarodnim organizacijama poput OECD-a, Svjetske banke, IAIS-a i MMF-a.

Međunarodno udruženje nadzornih tijela u osiguranju (IAIS) globalna je krovna organizacija tijela za nadzor osiguranja. IAIS je osnovan 1994. godine i njegovi članovi dolaze iz više od 140 zemalja. Glavna je zadaća IAIS-a razviti međunarodna načela i standarde za tijela za nadzor osiguranja te učiniti globalni nadzor osiguranja učinkovitijim i standardiziranim, zbog čega potiče suradnju i razmjenu informacija između svojih članova. Osim toga, IAIS se intenzivno bavi pitanjima koja se odnose na stabilnost financijskog tržišta uzimajući u obzir posebne parametre globalnih tržišta osiguranja te sudjeluje u raspravi s drugim međunarodnim organizacijama o toj temi. 

Republika Hrvatska dobila je u 2022. zajedno s još četiri zemlje (Brazilom, Bugarskom, Peruom i Rumunjskom) pozivnicu za pristupanje u punopravno članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

OECD je međunarodna organizacija koja okuplja 38 visoko razvijenih država s demokratskim ustrojem. Na  globalnoj razini OECD je posvećen izgradnji boljih politika čiji je cilj poticanje prosperiteta, jednakosti, mogućnosti i dobrobiti za sve. Program OECD-a uključuje povećanje gospodarskog rasta i životnog standarda u zemljama članicama te doprinos razvoju cijelog svijeta i širenju međunarodne trgovine pa će članstvo u takvoj organizaciji rezultirati brojnim koristima i za Hrvatsku.

Hanfa je aktivno uključena u proces pridruživanja na gospodarskim područjima koja su u cjelini ili dijelom u Hanfinoj nadležnosti, što uključuje tržište osiguranja, tržište kapitalizirane mirovinske štednje, financijska tržišta, pitanja povezana sa slobodom kretanja kapitala i prekograničnim pružanjem financijskih usluga, korporativnim upravljanjem, financijskom pismenosti i zaštitom korisnika financijskih usluga.

Hanfa u procesu pristupanja OECD-u intenzivno surađuje s resornim ministarstvima nadležnim za pojedina gore navedena područja, prvenstveno s Ministarstvom financija i Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te s Ministarstvom pravosuđa i uprave, kao i s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, koje koordinira cijeli proces pristupanja.

Pored sudjelovanja u procesu pristupanja Hanfa sudjeluje i u radu odbora i tijela OECD-a koja su zadužena za pojedina područja gospodarstva iz svoje nadležnosti, što uključuje Odbor za osiguranje i privatne mirovine, Radnu skupinu za privatne mirovine, Odbor za financijska tržišta, Odbor za korporativno upravljanje i Međunarodnu mrežu za financijsku edukaciju.
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.