; HANFA - Uredba o tržištima kriptoimovine (MiCA)
26.07.2023.

Uredba o tržištima kriptoimovine (MiCA)

Europski parlament i Vijeće EU-a objavili su  9. lipnja 2023. u Službenom listu Europske unije L 150  Uredbu (EU) 2023/1114 o tržištima kriptoimovine i izmjeni uredaba (EU) br. 1093/2010 i (EU) br. 1095/2010 te direktiva 2013/36/EU i (EU) 2019/1937.

Uredba (Markets in Crypto-Assets Regulation - MiCA) uspostavlja režim za regulaciju i nadzor nad izdavanjem kriptoimovine i pružanjem usluga kriptoimovine u Europskoj uniji te uređuje:

  • zahtjeve u smislu transparentnosti i objavljivanja za izdavanje, javnu ponudu i uvrštenje kriptoimovine za trgovanje na platformu za trgovanje kriptoimovinom ("uvrštenje za trgovanje")
  • zahtjeve za odobrenje za rad i nadzor pružatelja usluga povezanih s kriptoimovinom, izdavatelja tokena vezanih uz imovinu i izdavatelja tokena elektroničkog novca, kao i za njihovo poslovanje, organizaciju i upravu
  • zahtjeve za zaštitu imateljâ kriptoimovine pri izdavanju, javnoj ponudi i uvrštenju za trgovanje
  • zahtjeve za zaštitu klijenata pružatelja usluga povezanih s kriptoimovinom
  • mjere za sprječavanje trgovanja na osnovi povlaštenih informacija, nezakonitog objavljivanja povlaštenih informacija i manipuliranja tržištem u vezi s kriptoimovinom kako bi se osigurao integritet tržišta kriptoimovine.

Uredba je stupila na snagu 29. lipnja 2023. s odgođenom primjenom odredbi o tokenima elektroničkog novca (EMT ̶  Electronic money tokens) i tokenima vezanima uz imovinu (ART ̶  Asset referenced tokens), koje će se primjenjivati od 30. lipnja 2024., te odredbe koje se odnose na pružanje usluga vezanih uz kriptoimovinu u primjeni od 30. prosinca 2024.

Primjena odredbi Uredbe u vezi s tokenima vezanima uz imovinu i tokenima elektroničkog novca započinje tek od 30. lipnja 2024. te potrošači dotad ne mogu ostvariti prava ni zaštitu predviđenu MiCA-om.

Jednako tako, do 30. prosinca 2024. potrošači ne mogu ostvariti prava ni zaštitu predviđenu Uredbom vezano uz pružanje usluga povezanih s kriptoimovinom.

Potrošačima se preporučuje da se prije ulaganja u kriptoimovinu informiraju o svim rizicima u vezi s tom imovinom, kao i o eventualnoj zaštiti i pravima koja im pripadaju, a osobito u razdoblju prije početka primjene odredbi Uredbe koje se odnose na tokene elektroničkog novca, tokene vezane uz imovinu te pružanje usluga povezanih s kriptoimovinom. Dodatne informacije dostupne su u zajedničkom priopćenju o rizicima povezanima s kriptoimovinom koje su izdale europska financijska regulatorna tijela u ožujku 2022. ̶  EBA, EIOPA i ESMA, kao i u priopćenju HNB-a iz srpnja 2021. godine te priopćenjima Hanfe od 8. srpnja 2021. i od 5. listopada 2022.

Dodatno, ovim putem skrećemo pozornost svim subjektima koji namjeravaju obavljati aktivnosti vezane uz tokene elektroničkog novca i tokene vezane uz imovinu da se u cilju bolje pripreme za primjenu ove Uredbe vode načelima koja su objavljena na stranicama EBA-e te o namjeri obavljanja takvih aktivnosti obavijeste nadležno nadzorno tijelo.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.