09.11.2023.

Predstavnici Hanfe na regulatornom meetupu Udruge za blockchain i kriptovalute

Predstavnici Hanfe sudjelovali su 6. studenoga na regulatornom meetupu u organizaciji Udruge za blockchain i kriptovalute (UBIK) posvećenom pitanjima i iskustvima u vezi s nedavno uspostavljenim registrom pružatelja usluga virtualne imovine. Tema skupa bila je razmjena iskustava i poticanje dijaloga među dionicima iz kriptoindustrije, financijskim regulatorima te ostalim zainteresiranim stranama.

Nakon uvodne prezentacije o Pravilniku o vođenju Registra pružatelja usluga virtualne imovine, u kojoj su istaknuti ključni aspekti i procedure nove regulative, uslijedila je panel-rasprava koju je moderirala Morana Vukić Perak, voditeljica pravnih poslova u Electrocoinu. Na panelu su sudjelovali Senada Dürrigl, direktorica Ureda za sprječavanje pranja novca u Hanfi, Zoran Orlović, supervizor specijalist Ureda za sprječavanje pranja novca, Dejan Davidović iz Kriptomata i Vlaho Hrdalo, odvjetnik i partner u odvjetničkom društvu Hrdalo & Krnić i predsjednik UBIK-a.

Predstavnici Hanfe istaknuli su da je početni nadzor pružatelja usluga virtualne imovine (VASP-ova) započeo još 2020. godine, naglasivši da je primarni cilj regulatora zaštita potrošača kroz regulaciju i povećanje transparentnosti u kriptoindustriji. Posebno su naglasili da Hanfa teži postizanju razine regulacije koja je prihvatljiva i za regulatore i za subjekte nadzora. Spomenuli su i važnost novog registra, istaknuvši da je njegovo uspostavljanje prioritetno u odnosu na ostale regulatorne aktivnosti koje Hanfa provodi.

Panel-rasprava zaključena je stavljanjem naglaska na važnost komunikacije između regulatora i subjekata nadzora.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.