27.10.2023.

Poziv Europske komisije na sudjelovanje u konzultacijama u vezi primjene SFDR uredbe

Objavljeno: 27. listopada 2023.

Nakon skoro 3 godine od početka primjene SFDR uredbe, EK je objavila javne i ciljane konzultacije u vezi iste. Konzultacije čine sastavni dio sveobuhvatnog procesa procjene mogućih nedostataka SFDR-a s naglaskom na pravnu izvjesnost/sigurnost, primjenjivost propisa i te mogućnost da odigra svoju ulogu u rješavanju problema greenwashinga. Pored javnih konzultacija, EK planira održavanje i radionica i okruglih stolova kako bi se prikupio što detaljniji uvid u iskustva i stavove tržišnih sudionika.

Konzultacije su otvorene do 15. prosinca 2023., a Komisija poziva pružatelje financijskih usluga, financijske stručnjake te nadzorna tijela da sudjeluju u ciljanim konzultacijama, a širu javnost u javnim konzultacijama

S obzirom da SFDR čini temeljni propis za financijske tržišne sudionike u vezi objava povezanih s održivosti u financijskom sektoru, Hanfa je u proteklom razdoblju tržišne sudionike redovito obavještavala o raznim aspektima u vezi implementacije SFDR-a te održavala radionice i komunikaciju u različitim formatima.

Hanfa sada poziva svoje subjekte nadzora i druge zainteresirane dionike da se aktivno uključe i sudjeluju u ovim konzultacijama kako bi se doprinijelo što boljem sagledavanju svih okolnosti i problematike u vezi dosadašnje primjene SFDR-a.

Hanfa također poziva sve zainteresirane  dionike da dostave primjerak svojih komentara/popunjenog upitnika (moguće je preuzimanje popunjenog pdf obrasca s internetskih stranica Komisije) na adresu sustainablefinance@hanfa.hr a kako bismo kao nadzorno tijelo imali uvid u iste te mogli i nadalje komunicirati o povezanoj problematici primjene SFDR-a na nivou nadzornih i drugih relevantnih EU tijela.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.