10.04.2024.

Povećanje temeljnih iznosa za osiguranje od profesionalne odgovornosti za posrednike u (re)osiguranju te sporedne posrednike u osiguranju

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) ovim putem skreće pozornost na važnu promjenu koja se odnosi na povećanje temeljnih iznosa u eurima za osiguranje od profesionalne odgovornosti za posrednike u osiguranju i reosiguranju te sporedne posrednike u osiguranju.

Europska komisija donijela je Delegiranu uredbu (EU) 2024/896, koja izmjenjuje Direktivu (EU) 2016/97 o distribuciji osiguranja (IDD) u odnosu na stručne i organizacijske uvjete distributera osiguranja. Izmjenama koje Delegirana uredba donosi povećavaju se temeljni iznosi za osiguranje od profesionalne odgovornosti za posrednike u osiguranju i reosiguranju te sporedne posrednike u osiguranju za 20,32 %, u skladu s promjenama Europskog indeksa potrošačkih cijena.

Stoga se mijenjaju zahtjevi za osiguranje od profesionalne odgovornosti i financijsku sposobnost posrednika u osiguranju i reosiguranju, a koji iznose najmanje 1 564 610 eura po svakom odštetnom zahtjevu i ukupno 2 315 610 eura za sve odštetne zahtjeve u jednoj godini, osim ako je društvo za osiguranje, društvo za reosiguranje ili neko drugo društvo u čije ime djeluje posrednik u osiguranju ili reosiguranju, ili za koje je posrednik u osiguranju ili reosiguranju ovlašten djelovati, već dalo takvo osiguranje ili odgovarajuće jamstvo ili ako takvo društvo preuzima punu odgovornost za djelovanje posrednika.

Dodatno, a u odnosu na mjere zaštite potrošača od nemogućnosti posrednika u osiguranju ili reosiguranju ili sporednog posrednika u osiguranju da premiju proslijedi društvu za osiguranje ili da iznos naknade štete ili povrat dijela premije proslijedi osiguraniku, posrednik mora imati financijsku sposobnost u iznosu koji u svakom trenutku čini 4 % iznosa godišnje primljenih premija, a minimalno 23 480 eura.

Delegirana uredba (EU) 2024/896 primjenjuje se od 9. listopada 2024. godine.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.