17.10.2023.

Potpisivanje Sporazuma o suradnji s Komisijom za tržište kapitala Crne Gore

U ponedjeljak, 16. listopada 2023., u Podgorici predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore Željko Drinčić i predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Ante Žigman svečano su potpisali Memorandum o razumijevanju. Taj je dokument usklađen s ciljevima i načelima za regulaciju tržišta kapitala i privatnih mirovinskih sustava, koje su postavile međunarodne organizacije i udruženja poput IOSCO-a i IOPS-a.

Gospodin Ante Žigman izjavio je: „Hanfa već dugi niz godina intenzivno surađuje s Komisijom za tržište kapitala Crne Gore. Sporazum će dodatno urediti suradnju dviju institucija u pogledu nadzora i licenciranja financijskih institucija iz njihovih nadležnosti te proširiti tehničku suradnju kao i obostranu razmjenu iskustava iz nadzorne prakse.

Svjesni smo izazova koji stoje pred Komisijom kad je riječ o ispunjavanju kriterija za punopravno članstvo u Europskoj uniji u području financijskih usluga koje Komisija nadzire. S našim dosadašnjim iskustvom Hanfa će Komisiji za tržište kapitala Crne Gore nastaviti pružati podršku u procesu usklađivanja nadležnog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije i uvjereni smo da će Komisija biti uspješna u tom izazovnom procesu.

Tržišta u okviru Europske unije danas se intenzivno pripremaju za financiranje održivosti i zelene tranzicije, ali i otpornosti na kibernetičke napade. Stoga je za nas iznimno važno da se i Crna Gora već sada uhvati u koštac s tim izazovima te se pripremi za takve promjene i regulatorna pravila EU-a.

Gospodin Željko Drinčić je nakon potpisivanja izjavio: „Danas smo napravili značajan korak prema jačanju regionalne suradnje i uzajamnog razumijevanja na području tržišta kapitala. Očekujem da će ovaj Memorandum biti kamen temeljac za mnoge buduće inicijative i projekte koji će doprinijeti stabilnosti i rastu tržišta kapitala u Crnoj Gori. 

Ovim se sporazumom proširuju jasni ciljevi postojeće suradnje između KTK-a i Hanfe u područjima nadzora i regulacije nadzora tržišta kapitala, koja su u nadležnosti obiju institucija. Ističemo da je, budući da je Crna Gora kandidat za članstvo u EU-u, Komisiji iznimno važno hrvatsko iskustvo i pomoć u područjima u kojima Hanfa ima veliko stručno znanje kao država članica EU-a. Glavni ciljevi i svrha ovog Memoranduma su pružanje okvira za suradnju i pomoć, uključujući razmjenu informacija i iskustava, sredstva komunikacije, kao i razvoj i međusobno razumijevanje.

Siguran sam da zajedničkim snagama možemo postići mnogo više i radujem se što ćemo kroz ovu suradnju doprinijeti jačanju povjerenja investitora, unapređenju regulative i jačanju kapaciteta naših institucija.“

Potpisivanjem Memoranduma otpočela je nova faza suradnje između Crne Gore i Hrvatske na području regulacije i nadzora tržišta kapitala, s vizijom stabilnijeg, transparentnijeg i prosperitetnijeg tržišta za obje zemlje.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.