Održana konferencija „Tržište kapitala nakon korona krize, prilika za kompanije i investitore“

Objavljeno: 16. prosinca 2020.

U uvodu na danas održanoj konferenciji „Tržište kapitala nakon korona krize, prilika za kompanije i investitore” predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, Ante Žigman, ukazao je na trendove tržišta kapitala u EU te pritom naglasio: “Iako ponuda i likvidnost na financijskim tržištima EU nikada nisu bili veći, trendovi nisu najsjajniji. Financiranje obveza poskupljuje, zaduženost država raste, orijentacija na poslovne banke kao izvore financiranja i dalje je previsoka.“

Osvrnuvši se na odgovore EU na koronakrizu ukazao je na proces integracije tržišta kapitala kao doprinos financijskoj stabilnosti Unije i oporavku gospodarstva. Jedan od ciljeva integracije tržišta kapitala je, između ostalog, smanjivanje ovisnosti primatelja kapitala od poslovnih banaka kroz jačanje fondova kapitala, zaključio je Žigman.

U uvodnom dijelu konferencije govorili su potpredsjednik Vlade Zdravko Marić i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović te predsjednik uprave Podravke, Marin Pucar, dok je uvodno izlaganje, uz A. Žigmana, iznio i ekonomist Velimir Šonje.  

O tome kako probuditi razvoj hrvatskih kompanija preko tržišta kapitala na panel raspravi razgovarali su Tomislav Alpeza, predsjednik Nadzornog odbora The Garden Breweryja, dr. sc. Martina Dalić, savjetnica i vlasnica društva Callidus Certus, Ivana Gažić, predsjednica uprave Zagrebačke burze, Tomislav Ridzak, član Upravnog vijeća Hanfe, dr. sc. Mladen Vedriš, profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te Petar Vlaić, predsjednik Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.

Alpeza je tom prilikom kao jednu od prednosti izlaska na burzu, naveo i ulogu strateških ulagača koji tvrtku vode i podržavaju kroz cjelokupan proces. Pri tome treba biti strpljiv, naglasio je, te dodao da je taj proces uvijek kompleksniji nego dizanje kredita kod banke. Komentirajući taj primjer predsjednica uprave Zagrebačke burze, Ivana Gažić rekla je da tržište kapitala predstavlja dugoročan izvor kapitala i rasta za kompanije poput The Garden Breweryja. Osvrnuvši se na globalnu situaciju na tržištu kapitala, dr.sc. Martina Dalić je ocijenila da su tržišta kapitala u trenutačnoj krizi opravdala svoju ulogu te skrenula pozornost na skori Brexit i izdvajanje Londonske burze iz EU okruženja.

Član Upravnog vijeća Hanfe Tomislav Ridzak pojasnio je da su napori Hanfe u smjeru jačanja tržišta kapitala išli u dva smjera. Prvi je stvaranje povoljnijeg institucionalnog okvira za izdavatelje, a drugi je jačanje korporativnog upravljanja sudionika na burzi. Dr. sc. Mladen Vedriš pritom je naglasio da moramo stvoriti okruženje da i mali investitori nađu svoj interes na tržištu kapitala, a predsjednik Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskim osiguravajućim društvima, Petar Vlaić, pritom je naglasio da su mirovinski fondovi u jeku krize dokazali da su u stanju podnijeti svoj dio tereta.

Konferencija i popratni materijali  napravljeni su u suradnji s Hanza Media - Jutarnjim listom. Detaljan izvještaj i snimku konferencije možete pronaći na portalu Jutarnjeg lista.

FOTO: Željko Grgić CROPIX