Objavljen novi broj publikacije Makroprudencijalni skener rizika

Objavljeno: 12. veljače 2020.

Na internetskim stranicama Hanfe objavljen je treći broj publikacije „Makroprudencijalni skener rizika“, putem koje se identificiraju, procjenjuju i prate sistemski rizici u sektoru financijskih usluga.
 
Sve veći značaj nebankarskog dijela financijskog sustava uz ponudu sve složenijih proizvoda, isprepletenost ulaganja, globalne utjecaje i promjene ponašanja potrošača zahtijeva pozorno praćenje rizika i jasno adresiranje ranjivosti sustava, a u cilju očuvanja ukupne financijske stabilnosti. „Makroekonomski skener rizika“ samo je jedna od aktivnosti Hanfe čiji je cilj ukazati na potencijalne rizike, ali i potaknuti donošenje pravovremenih mjera kojima će se spriječiti potencijalno narušavanje stabilnosti financijskog sustava.

Prolongirano razdoblje globalno niskih kamatnih stopa nastavilo se odražavati u poslovanju sektora financijskih usluga. S obzirom na razmjerno visoku koncentraciju ulaganja financijskih institucija i fondova u obliku državnih dužničkih izdanja, pad krivulje prinosa, na koji je značajno utjecalo i poboljšanje kreditnog rejtinga države tijekom 2019., povećao je vrijednost obvezničke imovine sektora financijskih usluga. S druge strane, takva struktura ulaganja s obzirom na ročnosti obvezničkih portfelja u narednom razdoblju naglašava rizike reinvestiranja i ostvarivanja razine profitabilnosti kakva je zabilježena u prijašnjim razdobljima. Pad povrata na obveznička ulaganja s obzirom na tržišna kretanja teško se može kompenzirati alternativnim ulaganjima bez značajnijeg povećanja izloženosti rizicima. Stoga će, s obzirom na očekivani nastavak razdoblja niskih kamatnih stopa, fokus sudionika sektora financijskih usluga biti usmjeren na potragu za prinosima, čiji će smjer i dinamika uvelike odrediti evoluciju sistemskog rizika u narednom razdoblju.