Natječaj za učenike srednjih škola na temu „Zaštiti svoj novac“

Objavljeno: 09. siječnja 2023.

Natječaj za učenike srednjih škola na temu „Zaštiti svoj novac“

 

  1. OSNOVNE INFORMACIJE O NATJEČAJU

Natječaj se raspisuje povodom Svjetskog tjedna novca (Global Money Week) koji se održava od 20. do 26. ožujka 2023. U natječaju „Zaštiti svoj novac“ mogu sudjelovati učenici srednjih škola s područja Republike Hrvatske.

Natječajem se želi osvijestiti mlade o prijevarama na financijskim tržištima. Razvoj financijskih tržišta i digitalizacija donose brojne dobrobiti, ali dovode i do porasta potencijalnih rizika za potrošače. Digitalne financijske prijevare sve su češće, stoga se pozivaju učenici da uz pomoć mentora problematiziraju ovu temu kako bi sebi, ali i drugima pomogli zaštiti svoj novac. Namjera je Hanfe ovim natječajem osvijestiti učenike o navedenoj temi te ih potaknuti da kroz osmišljavanje videorada upute poruku potrošačima da ne nasjedaju na razne oblike prijevara kojima mogu ostati bez novca u digitalnom okruženju.

Videorad učenika treba odgovoriti na temeljna pitanja:

Što su financijske prijevare?

Koji su osnovni i/ili najčešći oblici financijskih prijevara?

Koji su znakovi koji ukazuju na prijevare?

Kome se obratiti u slučaju sumnje ili ako ste žrtva financijske prijevare?

Učenici se pri izradi videorada, između ostalog, mogu koristiti informacijama na mrežnim stranicama Hanfe te internetskom portalu Novac za sutra (www.hanfa.hr, www.novaczasutra.hr). Prijavljeni videoradovi moraju biti autorski te mogu biti u obliku glumljenog skeča, rasprave, intervjua, montažnog kratkog filma ili nekog drugog videosadržaja. U objašnjavanju pojmova ili vrsta financijskih prijevara učenici se mogu koristiti primjerima iz stvarnog života.

Na radovima se ne smiju nalaziti imena, prezimena i ostali osobni podaci autora radova, već samo naziv i mjesto škole koja prijavljuje videorad na Natječaj.

Natječaj je otvoren za prijavu do zaključno 6. ožujka 2023.godine.

  1. PRIJAVA NA NATJEČAJ

Videorad se prijavljuje putem poveznice.

Na navedenoj poveznici otvara se sučelje na kojem je potrebno učitati odabrani videorad. Osim odabira datoteke koja se želi učitati, potrebno je unijeti ime i prezime ravnateljice/ravnatelja, podatke mentora koji prijavljuje rad (uključujući elektroničku adresu i kontakt broj mentora), naziv škole te elektroničku adresu škole koja prijavljuje videorad. Nakon toga datoteka se može učitati. Svaka škola može prijaviti samo jedan videorad. Na upisanu adresu elektroničke pošte stići će potvrda o zaprimanju rada. Za sva dodatna pitanja slobodno nam se javite na edukacija@hanfa.hr.

III. VREDNOVANJE RADOVA I OBJAVA REZULTATA NATJEČAJA

Vrednovanje radova izvršit će povjerenstvo od tri člana koje će imenovati Upravno vijeće Hanfe. Najbolji videorad prema odluci povjerenstva dobit će vrijednu nagradu – pametnu ploču/zaslon. Detaljne informacije o pobjedniku natječaja i dodjeli nagrade te prezentaciji najboljeg videorada bit će objavljene naknadno. Ovim putem pozivamo učenike, mentore i ravnatelje srednjih škola da se odazovu na 3. uzastopni natječaj Hanfe za učenike srednjih škola. Više o prošlogodišnjem natječaju i dobitniku možete pogledati ovdje.

  1. OBJAVA RADOVA

Sudionici Natječaja u cijelosti prihvaćaju i slažu se s uvjetima sudjelovanja te slanjem radova daju suglasnost za njihovo korištenje u nekomercijalne svrhe, uključujući njihovu objavu na mrežnim stranicama Hanfe.