; HANFA - Analiza revidiranih financijskih izvještaja za 2022. – revizori dali pozitivno mišljenje za 85% izdavatelja
25.07.2023.

Analiza revidiranih financijskih izvještaja za 2022. – revizori dali pozitivno mišljenje za 85% izdavatelja

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je provela analizu dostavljenih revidiranih izvještaja društava koji su na uređenom tržištu RH za 2022. godinu. Usporedbom podataka za prethodne tri godine (na temelju do sada predanih izvještaja, ukupno 90, odnosno 95 posto, izdavatelja), vidljivo je da je za 2022. godinu, u odnosu na 2021., povećan postotak izdavatelja s pozitivnim mišljenjem (sa 79 na 84 posto). Revizori su na financijska izvješća pozitivno mišljenje dali svim društvima koji su na vodećem tržištu, za 88 posto društava na Službenom tržištu te za 75 posto društava na Redovitom tržištu.

Vidljivo je došlo do određenog poboljšanja u izraženim mišljenjima u 2022. u odnosu na 2021. godinu te se broj modificiranih mišljenja smanjio s 22 na 16 posto. Neka društva su promijenila smjer mišljenja revizora u odnosu na 2021. godinu. Izdavateljima 3. MAJ brodogradilište d.d., Atlantska plovidba d.d., ĐURO ĐAKOVIĆ GRUPA d.d., TURIZAM d.d. i SPAN d.d. je izdano pozitivo mišljenje za 2022. u odnosu na izdano modificirano mišljenje za 2020., dok je Jadroplov d.d. ove godine dobio modificirano mišljenje, naspram prošlogodišnjeg pozitivnog. Dva izdavatelja koji su za 2021. dobili modificirano mišljenje nisu više uvršteni na ZSE.

Sva modificirana mišljenja na godišnje izvještaje za 2022. su mišljenja s rezervom. U godišnjim revidiranim izvještajima za 2021. bilo je 19 mišljenja s rezervom, dok je 1 suzdržano mišljenje. Mišljenje s rezervom ukazuje na određena, ali ne prožimajuća kriva prikazivanja ili izostanak dokaza o prikazima u financijskim izvještajima. Suzdržano mišljenje znači da revizor nije mogao pribaviti dostatne i primjerene dokaze na kojima bi temeljio mišljenje, a mogući učinci pogrešnih prikazivanja su značajni i prožimajući za financijske izvještaje.

U nastavku je dostupna tablica s vrstama mišljenja po segmentima uređenog tržišta za prethodne tri godine, a na temelju broja izdavatelja koji su do 5. srpnja 2023. dostavili revidirani izvještaj za 2022. godinu.

Segment tržišta/

Razdoblje

2020. godina

2021. godina

2022. godina

Pozitivno

Modificirano

Pozitivno

Modificirano

Pozitivno

Modificirano

Vodeće

6

0

6

0

6

0

Službeno

19

4

22

4

21

2

Redovito

47

14

49

16

49

12

Ukupno

72

18

77

20

76

14

*Napomena: Broj pozitivnih mišljenja u 2020. i 2021. je različit od onoga u Grafikonu 1. jer je u Grafikon 1. uključen HEP d.d. (čije obveznice nisu kotirale na Zagrebačkoj burzi).

Cjelovitu analizu s pregledom mišljenja revizora možete pročitati ovdje.

Hanfa skreće pozornost svim sadašnjim i potencijalnim ulagateljima da redovito prate objave propisanih informacija izdavatelja, u okviru kojih su i revidirani godišnji financijski izvještaji izdavatelja. Svrha objavljivanja je osigurati istodobnu javnu dostupnost svih relevantnih informacija, a kako bi ulagatelji mogli donijeti informiranu odluku o svojim ulaganjima.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.