Hanfa u suradnji sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva i CARNET-om prelazi na novu online platformu za organiziranje ispita s prijavom kandidata putem Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava

Objavljeno: 12. srpnja 2022.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) obavještava javnost da će u srpnju prvi put organizirati polaganje stručnih ispita na domaćoj online platformi u suradnji s Hrvatskom akademskom istraživačkom mrežom (CARNET). Radi se o ispitima za provjeru stručnih znanja potrebnih za obavljanje poslova distribucije osiguranja i/ili distribucije reosiguranja te ispitima iz područja tržišta kapitala, mirovinskih fondova i mirovinskih osiguravajućih društava.

Iako Hanfa od veljače 2021. provodi online ispite, od srpnja 2022. Hanfa u suradnji s CARNET-om i Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva (SDURDD) prelazi na novi način online ispita koristeći za identifikaciju i autentifikaciju kandidata Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav – NIAS, koji je dio sustava e-Građani, a za ispitne testove CARNET-ov sustav za online učenje Loomen baziran na alatu Moodle za provođenje učenja i ispita (dalje: sustav). Za provođenje online ispita na novom sustavu koristit će se domaća infrastruktura u obliku državnog oblaka (engl. cloud) Centra dijeljenih usluga (CDU) u organizaciji SDURDD-a.

Kako bi pristupili ispitima, kandidati moraju koristiti NIAS. U slučaju da kandidati nemaju token uređaj i Internet bankarstvo odnosno mobilnu aplikaciju svoje banke, mogu jednostavnim postupkom u bilo kojoj poslovnici Fine zatražiti jednu od vjerodajnica koje besplatno izdaje Fina.

Time Hanfa kao tijelo javne vlasti prelaskom na državnu informacijsku strukturu radi dodatan kvalitativni iskorak u organizaciji online ispita.

Prvi takav ispitni rok na novom sustavu, koji je prilagođen od strane CARNET-a za potrebe Hanfe, održat će se 21. srpnja 2022. za ispite za provjeru stručnih znanja potrebnih za obavljanje poslova distribucije osiguranja i/ili distribucije reosiguranja.

Osnovne akte u vezi s polaganjem ispita te Upute za pristupanje ispitu na platformi Loomen naći ćete na poveznici na Hanfinim mrežnim stranicama