30.08.2023.

Hanfa održala međunarodnu konferenciju regulatora osiguranja u Opatiji

Hanfa je i ove godine bila domaćin i organizator velike međunarodne konferencije regulatora tržišta osiguranja koja se 29. kolovoza 2023. održala u Opatiji. Konferenciji pod nazivom Insured risks in uncertain times prisustvovalo je više od 60 predstavnika regulatora iz Hong Konga, Švicarske, Njemačke, Italije, Belgije, Švedske, Nizozemske, Austrije, Malte, Češke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Bugarske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Posebno obraćanje tom je prilikom imala predsjednica Europskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) gđa Petra Hielkema naglasivši, između ostalog, važnost brzog prijelaza na zeleno i održivo gospodarstvo, usprkos izazovima s kojima se cijela Europska unija susreće u pogledu povećane inflacije, viših kamatnih stopa i realnog pada vrijednosti plaća.

Prema njezinim riječima, dolazak novih tehnologija i umjetne inteligencije te dostupnost mnogih podataka već počinju mijenjati način na koji osiguratelji mogu prikupljati i analizirati informacije, procjenjivati rizike i komunicirati s osiguranicima. To će, prema mišljenju gđe Hielkeme, stvoriti nove prilike, ali i uvesti rizike kojih moramo biti svjesni, ponajviše u vezi sa zaštitom podataka potrošača i njihovom etičkom upotrebom te sve većom ranjivošću na kibernetičke napade.

Također u svom uvodnom obraćanju, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe g. Ante Žigman istaknuo je kako agilno upravljanje rizikom postaje sve važnije dok prolazimo kroz ova nesigurna vremena. Industrija osiguranja mora se prilagoditi i osmisliti inovativna rješenja za upravljanje i pokrivanje svih vrsta rizika. Tehnološki napredak i umjetna inteligencija svakako se mogu iskoristiti za poboljšanje praksi kako bi industrija osiguranja ostala relevantna i pružala vrijednost svojim klijentima čak i u izazovnim vremenima.

U raspravi o glavnim izazovima koje regulatori i svjetska financijska industrija mogu očekivati u sljedećem razdoblju poseban je naglasak bio stavljen na buduću provedbu i nadzor izvještavanja o održivosti, kao i na dosadašnju prasku s kojom se nadzorna tijela u tome susreću. Također, puno je pažnje posvećeno glavnim trendovima i praćenju makrobonitetnih i sistemskih rizika na globalnom tržištu osiguranja. Regulatori su pritom raspravljali i o prevenciji i otpornosti društava za osiguranje na potencijalne kibernetičke napade, kao i o adekvatnom praćenju kibernetičkih rizika u budućnosti.

Usprkos dinamičnom programu i intenzivnoj raspravi mnogim je sudionicima konferencije ovo bila idealna prilika da nakratko upoznaju Opatiju kao turistički biser našeg Jadrana i dožive njezinu punu ljepotu pa je ovaj važni međunarodni susret bio ujedno i odlična međunarodna turistička promocija naše zemlje.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.