04.03.2024.

ESMA objavljuje dva konzultacijska dokumenta o smjernicama u okviru Uredbe o tržištima kripto imovine (MiCA)

Radi se o konzultacijskom dokumentu (CP) u vezi obrnutog traženja i CP-u u vezi klasifikacije kripto-imovine kao financijskog instrumenta.

ESMA poziva zainteresirane strane da daju komentare do 29. travnja 2024.

CP u vezi Smjernica o pružanju usluge na isključivi zahtjev klijenta (reverse solicitation)

ovom savjetovanju ESMA traži informacije o predloženim smjernicama koje se odnose na uvjete primjene izuzeća na pružanje usluga društava iz trećih država temeljem  reverse solicitation poslovnog odnosa i nadzorne prakse koje nacionalna nadležna tijela (NCA-evi) mogu poduzeti kako bi spriječili zaobilaženje relevantnih odredbi.

Predložene smjernice potvrđuju prethodnu poruku ESMA-e da je pružanje usluga kripto imovine od strane društava iz treće zemlje prema MiCA uredbi ograničeno na slučajeve u kojima je klijent isključivi inicijator usluge. Ovo izuzeće treba shvatiti kao vrlo usko postavljeno i mora se smatrati iznimkom. Društva ga ne smiju koristiti kako bi se zaobišle odredbe MiCA uredbe.

CP u vezi smjernica o uvjetima i kriterijima za klasifikaciju kripto-imovine kao financijskih instrumenata

U ovom CP-u ESMA traži informacije o uspostavljanju jasnih uvjeta i kriterija za kvalifikaciju kripto-imovine kao financijskih instrumenata. Ova inicijativa, koja se nastavlja na prethodni rad ESMA-e, usmjerena je na premošćivanje uredbe MiCA i Direktive o tržištima financijskih instrumenata II (MiFID II) i osiguravanja dosljednosti u cijeloj EU.

Predložene smjernice imaju za cilj pružiti nacionalnim nadležnim tijelima i sudionicima na tržištu strukturirane, ali fleksibilne uvjete i kriterije za određivanje može li se kripto-imovina klasificirati kao financijski instrument.

Kako bi se to postiglo, nacrtom smjernica se uspostavlja ravnoteža između davanja smjernica i izbjegavanja uspostave pristupa u kojem iste odredbe vrijede za sve sudionike (tzv. one size fits all pristup). Nakon dovršetka, ove će smjernice pružiti prijeko potrebnu jasnoću i pridonijeti globalnim standardima u regulaciji kripto-imovine.

Sljedeći koraci

Konzultacije se zatvaraju 29. travnja 2024.

ESMA će razmotriti povratne informacije koje dobije u vezi sa konzultacijama u drugom tromjesečju 2024. i očekuje da će objaviti konačno izvješće u četvrtom tromjesečju 2024.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.