24.08.2023.

ESMA objavila svoj Konačni izvještaj o reviziji tehničkih standarda za odobrenje prema članku 34. MiFID II.

Objavljeno 24.8.2023.

Prijedlozi ESMA-e uključuju ciljane izmjene i dopune postojećeg RTS-a i ITS-a kojima bi se dodali novi zahtjevi za informacijama na popis pojedinosti koje investicijska društva moraju dostaviti u fazi passporting procesa.

Nacrtom spomenutih tehničkih standarda se specificiraju podaci koje društva moraju dostaviti: prilikom notificiranja za pružanje prekograničnih usluga bez osnivanja podružnice i uspostavljaju standardni obrasci za prijenos podataka u tom kontekstu. Proširuje se opseg podataka koji se prikupljaju od društava kada se notificiraju svojim matičnim državama članicama na način da se uključe informacije o marketinškim metodama koje će se koristiti u državama članicama domaćinima, jezicima koji će se koristiti u komunikaciji s klijentima, u kojim državama članicama će društvo aktivno koristiti putovnicu, te informacije u vezi interne organizacije društva u dijelu relevantnom za prekogranično pružanje usluga.
Uvođenjem novih zahtjeva, nacionalnim nadležnim tijelima (NCA-evima) omogućile bi se dodatne informacije o planiranim ili postojećim prekograničnim aktivnostima društava. Ovo je bitno s obzirom da ESMA i NCA-evi zapažaju stalni porast prekograničnih aktivnosti koje investicijska društva diljem EU-a pružaju malim (retail) klijentima.
Povećanje prekograničnog pružanja investicijskih usluga ima jasne prednosti za potrošače i investicijske tvrtke jer potiče konkurenciju i povećava spektar/mogućnosti ulaganja dostupnih malim ulagačima. Prekogranične aktivnosti također zahtijevaju od NCA-eva da povećaju svoj nadzorni fokus i međusobnu suradnji jer širenjem usluga postoji i povećan rizik od potkopavanja povjerenja ulagača koji, dugoročno gledano, može spriječiti razvoj jedinstvenog tržišta.
Sljedeći koraci
ESMA je podnijela konačno izvješće Europskoj komisiji (EK) te će pružiti daljnje savjete i tehničke smjernice ako EK odluči nastaviti s revizijom spomenutih tehničkih standarda.

Pregled prekograničnog pružanja usluga od strane investicijskih društva za 2022. godinu je dostupan na ESMA-inim internetskim stranicama.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.