24.08.2023.

ESMA objavila Supervisory briefing u vezi definicije savjeta prema MiFID II

Objavljeno 24.8.2023. 

ESMA je pregledala i ažurirala pitanja i odgovore CESR-a u vezi razumijevanja definicije savjeta prema MiFID-u, a kako bi sadržaj dokumenta dopunila imajući u vidu nove poslovne modele i nedavni tehnološki razvoj.

Naime, CESR (prethodnik ESMA-e) objavio je u travnju 2010. Q&A pod naslovom "Razumijevanje definicije savjeta na temelju Direktive MiFID I“ kojim se daju smjernice kojima se pojašnjavaju i ilustriraju situacije u kojima se može smatrati da društva pružaju (ili ne pružaju) savjete. Dokument CESR-a pokazao se korisnim instrumentom za postizanje konvergencije u nadzornim aktivnostima tijekom proteklih godina i još ga uvijek primjenjuju i društva i NCA-evi. S obzirom na to da je u okviru MiFID II, pravna definicija investicijskog savjetovanja, u bitnome, ostala nepromijenjena, ESMA smatra da je korisno ažurirati sadržaj dokumenta CESR-a (umjesto donošenja zasebnog/novog) s fokusom na razvoj poslovnih modela i tehnologije (na primjer, povećanu uporabu društvenih medija i mobilnih aplikacija od strane društava).

ESMA je smatrala korisnim transformirati Q&A u format Supervisory briefing-a te je isti namijenjen  za korištenje od strane nacionalnih nadležnih tijela (NCA-eva) u njihovim nadzornim aktivnostima, ali može poslužiti i samim društvima kao smjernica prilikom pružanja investicijskih savjeta.

Sadržaj CESR dokumenta ostaje u velikoj mjeri nepromijenjen, ali je dopunjen ili dodatno preciziran u određenim aspektima. Sadržaj ovog Supervisory briefinga nije iscrpan, ne predstavlja novu politiku i ne promiče poseban način nadzora nad pravilima. Osmišljen je tako da se koristi na način koji najbolje odgovara metodologijama supervizora (bilo kroz interno distribuiranje brifinga ili njegovo prenošenje/komuniciranje vanjskim dionicima kao što su npr. revizori).

Nadzorni brifing, između ostalih, pokriva teme:

  • pružanja osobnih preporuka i mogu li drugi oblici informacija predstavljati investicijski savjet,
  • smjernice o tome u kojim situacijama će se smatrati da su preporuke pružene na temelju sagledavanja individualnih okolnosti pojedinog ulagatelja,
  • pitanja opsega definicije osobne preporuke,
  • situacije u vezi oblika komunikacije, uključujući korištenje objava na društvenim mrežama.

Sljedeći koraci

ESMA i NCA-evi nastavit će pratiti primjenu zahtjeva MiFID II i osigurati da se investicijske usluge i dalje pružaju u najboljem interesu klijenta.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.