24.08.2023.

ESMA objavila Izjavu u vezi pozajmljivanja vrijednosnih papira malim klijentima u kojoj se utvrđuju zahtjevi primjenjivi prema MiFID II

Objavljeno 24.8.2023.

Izjavi se naglašava zabrinutost za zaštitu malih ulagatelja vezi s korištenjem vrijednosnih papira u njihovom vlasništvu od strane investicijskih društava za provođenje aktivnosti pozajmljivanja vrijednosnih papira te naglašavaju obveze investicijskih društava koja se bave ovim aktivnostima. Također navode ESMA-ina očekivanja o potrebi usklađenosti društava s relevantnim zahtjevima MiFID II tipa:

• prihodi od pozajmljivanja vrijednosnih papira trebali bi izravno pripasti malom klijentu, umanjeno za uobičajene naknade za usluge društva,
• izričita prethodna suglasnost malih klijenata se ne smije tražiti putem općih uvjeta poslovanja tvrtke

Sljedeći koraci
ESMA će nastaviti pratiti praksu pozajmljivanja vrijednosnih papira od malih klijenata i, ako bude potrebno, objavljivati dodatne tehničke savjete Europskoj komisiji po ovoj temi.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.