24.08.2023.

ESMA je objavila prvi paket konzultacijskih dokumenata u vezi primjene MICA Uredbe

Objavljeno 24.8.2023.

U ovom prvom od tri paketa konzultacija, ESMA traži povratne informacije u vezi predloženih pravila za pružatelje usluga kripto-imovine (CASP-ove), posebno u vezi pitanja autorizacije/licenciranja i identifikacije CASP-ova, pitanja upravljanjem sukobima interesa te načinima rješavanja pritužbi.

Konzultacijski paket sadrži nacrte sljedećih RTS-ova i ITS-ova temeljem od redbi MiCA Uredbe:

  • RTS: Information to be notified by certain financial entities of their intention to provide crypto-asset services
  • RTS: Information to be included as part of an application for authorisation as a crypto-asset service provider
  • RTS: Requirements, templates and procedures for handling complaints
  • RTS: Identification, prevention, management and disclosure of conflicts of interest by crypto-asset service providers
  • ITS: Standard forms, templates and procedures for notifications by certain financial entities to provide crypto-asset services
  • ITS: Standard forms, templates and procedures for the information to be included as part of an application for authorisation as a crypto-asset provider
  • RTS: Information necessary to carry out the assessment of the proposed acquisition of a qualifying holding in a crypto-asset service provide

Objavom ovih konzultacija, ESMA također ima za cilj steći što bolji uvid u trenutne i planirane aktivnosti sudionika konzultacija u cilju boljeg razumijevanja postojećeg tržišta kripto-imovine u EU-u kao i njegovog daljnjeg razvoja. Ova se pitanja odnose na elemente kao što su očekivani promet sudionika, broj bijelih knjiga koje planiraju objaviti i korištenje on-chain vs off-chain trgovanja. Informacije u vezi trgovanja će biti tretirane kao povjerljive, a služit će za kalibraciju određenih prijedloga koji će biti uvršteni u drugi i treći konzultacijski paket.

Sljedeći koraci
ESMA će razmotriti povratne informacije primljene tijekom ovog savjetovanja te očekuje objavljivanje konačnog izvještaja i podnošenje nacrta tehničkih standarda Europskoj komisiji na odobrenje najkasnije do 30. lipnja 2024.. Paralelno s ovim savjetovanjem, ESMA će nastaviti raditi na svojim preostalim mandatima s ciljem objave drugog konzultacijskog paketa u listopadu 2023.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.