12.06.2024.

ESMA, EIOPA i EBA objavile Završne izvještaje o greenwashingu te pozivaju na pojačani nadzor i unaprjeđenje tržišnih praksi u vezi s objavama povezanim s održivošću

Europska nadzorna tijela (EBA, EIOPA i ESMA) objavila su, nakon Privremenih, i svoje Završne izvještaje o greenwashingu u financijskom sektoru. Dok je fokus Privremenih izvještaja objavljenih u ljeto 2023. bio na definiranju pojma greenwashinga te identificiranih (ne)primjerenih tržišnih praksi u vezi s greenwashingom od strane izdavatelja, pružatelja referentnih vrijednosti te investicijskih usluga i usluga upravljanja imovinom, u Završnim izvještajima fokus je na sagledavanju nadzornih praksi nacionalnih nadzornih tijela te davanje preporuka glavnim grupama dionika: tržišnim sudionicima, Europskim nadzornim tijelima, nacionalnim nadzornim tijelima te Europskoj komisiji u vezi s daljnjim rješavanjem pitanja pojave greenwashnga s ciljem njegove prevencije.

Hanfa pozdravlja pripremu i objavu ovog Završnog izvještaja kao dijela paketa izvještaja zajedno s prethodno objavljenim Izvještajem o napretku s obzirom na to da će njihovi nalazi doprinijeti:

  • jačanju nadzornih kapaciteta i postizanju nadzorne konvergencije nacionalnih nadzornih tijela u EU-u
  • usklađenom nadzornom postupanju u slučaju utvrđenja pojave greenwashinga u poslovnim praksama dionika lanca vrijednosti održivih ulaganja (engl. SIVC)
  • odgovornom postupanju sudionika na tržištu diljem SIVC-a koji prilikom davanja tvrdnji povezanih s održivošću moraju komunicirati na argumentiran i uravnotežen način; pri tome je naročito potrebno poboljšati razumljivost objavljenih podataka namijenjenih malim ulagateljima
  • povećanoj zaštiti ulagatelja zainteresiranih za ulaganja s obilježjima održivosti kroz unaprjeđenje transparentnosti i pouzdanosti tvrdnji povezanih s održivosti koje objavljuju tržišni sudionici.

Hanfa je u zadnjih 12 mjeseci obavještavala poslovnu i širu zajednicu o tijeku pripreme paketa izvještaja o greenwashingu putem svoje internetske stranice te u direktnoj komunikaciji s pružateljima usluga pod nadzorom Hanfe.

Tako je u direktnoj komunikaciji s pružateljima financijskih proizvoda i usluga s ESG obilježjima, uputila na proučavanje sadržaja Privremenih izvještaja Europskih nadzornih tijela u vezi s pitanjima greenwashinga u odnosu na njihove postojeće poslovne prakse u pogledu primjene odredbi objava povezanih s održivosti, a u cilju njihova unapređenja.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.