A. Žigman: Regulatori će voditi računa o tome da li oni koji se deklariraju kao održivi doista i ispunjavaju te kriterije

Objavljeno: 18. svibnja 2023.

Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman osvrnuo se na primjenu Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD) u uvodnom predavanju Liderove konferencije „ESG - Održiva budućnost“ održane 18. svibnja 2023. u Zagrebu.

Tom prilikom naglasio je da vrijeme brzo teče i da će primjena ESG principa biti puno brža nego što to možda nekima sada izgleda. „Regulatori će svakako voditi računa o tome da li oni koji su se deklarirali kao održivi doista i ispunjavaju te kriterije. Za slučajeve kada se ustanovi da to nije tako bit će predviđene velike kazne.“ - naglasio je Žigman važnost ESG tematike.

Pritom je istaknuo da su sve tri ESG komponente jednako važne iako se nekada dobiva dojam da je onaj okolišni (environmental) prevladao, no jednaku pozornost treba obratiti i na one društvene (social), a posebno i na upravljačke (governance) čimbenike.

No, da se svijest o važnosti ESG čimbenika u poslovanju razvija pokazao je i podacima o imovini investicijskih fondova koji su deklarirani kao održivi. Naime, pokazalo se da je tijekom krize koju je izazvala pandemija kovida došlo do pada imovine investicijskih fondova u svim kategorijama osim u kategoriji onih održivih, koji su pokazali veliku otpornost. „Ako usporedimo imovinu ESG investicijskih fondova u svijetu vidjet ćemo da Europa predvodi u takvoj vrsti ulaganja i to višestruko ispred SAD-a i drugih regija. To govori da Europljani imaju najrazvijeniju svijet po tom pitanju, dok je u Americi bio određeni zastoj uslijed vlasti koja je tamo bila izabrana, no sada se i oni ponovno bude.“ - usporedio je konkretne brojke po svijetu A. Žigman.  

Tri su ključna elementa za ESG izvještavanje: Uredba o taksonomiji čija je puna primjena započela 1. siječnja 2023., SFDR uredba te CSRD direktiva čija puna primjena počinje početkom 2024.

Uredba o taksonomiji je uspostavila jedinstven klasifikacijski sustav na razini Europske unije temeljem kojeg se određuje je li neka gospodarska djelatnost gospodarski održiva. SFDR osigurava objavu informacija povezanih s održivosti u vezi s financijskim proizvodima dok CSRD obvezuje poduzeća na objavu standardiziranih izvještaja o održivosti.

„Sada obaveza izvještavanja obuhvaća samo velike, ali kako će vrijeme teći, djelovat će i na ostale. Konkretno, broj obveznika povećat će se za četiri puta, s današnjih 12 tisuća tvrtki u EU, na njih 50.000, u iduće četiri do pet godina. Radi se o velikom broju poduzetnika pa ne čudi interes za ESG temu.“ - istaknuo je Žigman.

Prva CSRD izvješća očekuju se 2025. za poslovanje i s podacima za 2024., a već sada su odredbe o korporativnom izvještavanju inkorporirane u Zakon o računovodstvu. Mala i srednja poduzeća svoja će prva izvješća morati predati 2027. za prethodnu godinu, a mikro poduzeća i ona iz inozemstva 2028.

Nakon A. Žigmana predavanje je održala i direktorica ESG odjela u Mazarsu, Vali Marszalek te je prikazala radni okvir zahtjeva za objave, no čija se finalizacija još očekuje. Pritom je istaknula da poduzeća neće morati izrađivati izvještaje po svim propisanim stavkama već samo one koje su za njih važne, a što će ustanoviti tzv. analizom materijalnosti koja će prethoditi izvještavanju. No, određeni standardi izvještavanja bit će obavezni za sve.

Menadžerica u odjelu za poslovno savjetovanje Deloittea Hrvatska, Karla Grgić, govorila je o okolišnim kriterijima te istaknula GHG protokole uz pomoć kojih poduzeća mogu sama izračunati svoju emisiju stakleničkih plinova. Istaknula je važnost donošenja dekarbonizacijske strategije za sve sudionike na tržištu te činjenicu da takve strategije zahtijevaju investicije i trošak, ali i to da u njih treba ugraditi realne poslovne planove pa i potencijalan rast poslovanja.

O društvenim kriterijima (social) govorila je konzultantica Daria Mateljak istaknuvši da u ESG priči postajemo ne samo odgovorni za sebe i svoje ponašanje već i za druge u našem lancu i poslovnoj matrici, poput dobavljača. Pri tome je istaknula koncept suradnje i realne samoprocjene kao važnih na putu ESG transformacije. Zadnje predavanje na temu upravljačkih kriterija, takozvani governance, održao je Berislav Horvat ispred hrvatske revizorske komore.

Nakon uvodnih predavanja uslijedilo je više panel-rasprava na temu svakog pojedinog elementa održivosti te praktična radionica iz područja usklađenosti, čime je zaokružena tema konferencije.  

Održanu prezentaciju A. Žigmana možete pogledati ovdje.

FOTO: Lider/Rako Mavar