Upozorenje na trgovanje CFD-ovima, binarnim opcijama i drugim špekulativnim proizvodima

Hanfa je primijetila kako se hrvatskim građanima sve češće nudi trgovanje iznimno rizičnim špekulativnim proizvodima kao što su CFD-ovi, binarne opcije, rolling spot forex i slično.

Ovim putem želimo još jednom upozoriti da se radi o visoko rizičnim proizvodima koji nisu prikladni za male ulagatelje.

Zašto?

  • Ti proizvodi koriste se u špekulativne svrhe te nisu namijenjeni za dugoročno investiranje. Uzimajući u obzir stalnu promjenjivost cijene valuta, dionica na svjetskim burzama ili zlata i nafte na svjetskim tržištima, kretanje cijena takvih proizvoda je uglavnom nepredvidivo te je zato najviše usporedivo s kratkoročnim klađenjem u kojem, u konačnici, značajna većina ulagatelja gubi novac.
  • Iako distributeri takvih proizvoda ponekad obećavaju visoke prinose, studija francuskog regulatora na koju je Hanfa već upozoravala, za razdoblje od 2009. do 2012. pokazala je da je 89% ulagatelja ostvarilo gubitak.
  • Hanfa je već upozoravala na rizičnost trgovanja ovakvim proizvodima, a to rade i ostali europski i svjetski regulatori, uključujući i Esmu - Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala, o čemu možete pročitati ovdje i ovdje.

Za dodatno pojašnjenje CFD-ova, binarnih opcija i svih povezanih rizika, prepoznate nedopuštene prakse u svezi prodaje istih na području Republike Hrvatske te načine kako se o tome obratiti Hanfi, pročitajte ovdje.