28.09.2023.

Održana edukacija o medijaciji u području osiguranja i investicijskih fondova

U suradnji Hrvatske udruge za medijaciju (HUM) i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) 26. rujna 2023. održana je online edukacija na temu rješavanja prijepora i medijacije u osiguranju i fondovskoj industriji, nazvana „Specijalizirana edukacija za potrošače, funkcije obrade pritužbi i IDD funkcije“.

Tom prilikom bilo je riječi o obradi pritužbi i IDD funkciji u osiguranju te o pritužbama u  fondovskoj industriji uz primjere prijepora iz prakse te načina njihova rješavanja. Edukacija je obuhvatila pravni okvir i mogućnosti alternativnog rješavanja potrošačkih sporova te zaštite potrošača.

Predstavnik Hanfe, voditelj Direkcije za praćenje zaštite potrošača i edukaciju Ivan Mučnjak tom se prilikom osvrnuo na distribuciju i način prodaje osigurateljnih i fondovskih proizvoda potrošačima, kao njihov prvi kontakt s društvom ili proizvodom te na ponašanje društava koja te proizvode prodaju, njihovu orijentiranost na klijenta, korporativnu kulturu, reputacijski rizik i druge faktore koji sveukupno utječu na odnos prema kupcu. Bila je to prilika da se dotakne i regulatornih izazova i izazova kod rješavanja prijepora (dokazivanje, uručivanje predugovorne dokumentacije) te tajnih nadzora koji su zakonski omogućeni regulatoru u sektoru osiguranja. Osim nedostatne razine financijske pismenosti potrošača izazovi u budućnosti bit će i online distribucija, informacijska prezasićenost potrošača, te trendovi u regulativi koji će možda od pružatelja usluga zahtijevati još veću transparentnost. 

Uz predstavnika Hanfe na edukaciji su sudjelovali i sudac Visokog trgovačkog suda RH, ujedno i predsjednik HUM-a, dr.sc. Srđan Šimac, voditeljica Odjela za obradu zahtjeva neživotnih osiguranja u UNIQA osiguranju, Katarina Sunara, nositeljica ključne funkcije praćenja usklađenosti u UNIQA osiguranju, Maša Vidmar, senior sales manager u društvu Erste Asset Management  Irena Ravlić Babić te, u ulozi moderatorice, Ejla Gramtverger, također iz društva Erste Asset Management.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.