28.05.2024.

Edukativni seminari ne bi se smjeli koristiti za nuđenje investicijskih usluga od strane neovlaštenih osoba

Prema informacijama dostupnim Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa), na području Republike Hrvatske održavaju se određene edukativne aktivnosti za širu javnost, a koje se odnose ili se mogu odnositi na tematiku ulaganja na tržištu kapitala. Riječ je o konferencijama, izlaganjima, predavanjima i sličnim događajima koji se odvijaju uživo ili online, a od kojih su neki i komercijalnog karaktera (organizatori takvih događaja ili osobe povezane s njima naplaćuju mogućnost prisustvovanja i sl.).

Sadržaji takvih događaja potencijalno uključuju i aktivnosti koje bi mogle predstavljati pružanje određenih investicijskih usluga i obavljanje određenih investicijskih aktivnosti kako su definirane Zakonom o tržištu kapitala (s posebnim naglaskom na investicijsko savjetovanje te investicijsko istraživanje i financijsku analizu, kao i ostale preporuke koje se odnose na transakcije s financijskim instrumentima). Nadalje, ako takve sadržaje predstavljaju predstavnici društava koja nemaju ovlaštenje za pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti na području Republike Hrvatske, oni bi mogli iskoristiti takve događaje i za marketinške aktivnosti kojima promoviraju svoja društva i potiču građane na ulaganje i uspostavljanje poslovnih odnosa s njima.

Uslijed navedenog, Hanfa upozorava organizatore navedenih događaja da njihov sadržaj ne smije biti u suprotnosti s regulativom iz područja tržišta kapitala te kako se ti događaji nikako ne bi smjeli koristiti za nuđenje investicijskih usluga na području Republike Hrvatske od strane društava koja za to nemaju odobrenje. Registar društava koja imaju ovlaštenje za pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti na području Republike Hrvatske i Registar notificiranih društava dostupni su na internetskim stranicama Hanfe.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.