; HANFA - Pripazite na ponude i troškove ulaganja u zlato
15.12.2022.

Pripazite na ponude i troškove ulaganja u zlato

Objavljeno: 15. prosinca 2022.

S obzirom na pojačan interes javnosti za informacijama o ulaganju u investicijsko zlato i uzimajući u obzir intenziviranje marketinških aktivnosti društava koja nude usluge otkupa, prodaje i čuvanja investicijskog zlata (zlatnih poluga i zlatnika) upozoravamo javnost na to da ulaganje u investicijsko zlato nije investicijska usluga te da ta aktivnost ne podliježe nadzoru Hanfe. Društva koja nude usluge ulaganja u investicijsko zlato nisu subjekti nadzora Hanfe te Hanfa nema nadzornih ni drugih ovlasti povezanih s poslovanjem tih društava.

Ulaganje u investicijsko zlato u medijima se često predstavlja kao „sigurno ulaganje“ u „nesigurnim vremenima“, no osim nedostatka razine zaštite koju imaju korisnici reguliranih financijskih usluga, s ulaganjem u investicijsko zlato povezan je i niz drugih rizika.

Proučiti sve naknade i mogućnost kasnije prodaje

Hanfa nije ovlaštena davati investicijske savjete, no upućuje zainteresirane ulagatelje da prije donošenja odluke o ulaganju u taj proizvod razmotre moguće rizike (npr. moguća oscilacija vrijednosti, pohrana i čuvanje poluga i/ili zlatnika, naknade za kupnju/čuvanje/transport, mogućnost prevare kod procjene, mogućnost otežane prodaje po fer vrijednosti u slučaju potrebe itd.), ali i budu potpuno i transparentno informirani o obilježjima tog proizvoda.

Hanfa ne može sugerirati ni iznositi eventualne preferencije o potencijalnoj isplativosti ili sigurnosti određenog ulaganja, no radi potpune informiranosti izvješćujemo zainteresirane osobe kako osim ulaganja u investicijsko zlato postoji i mogućnost „posrednog“ ulaganja u zlato.

Što su „posredna“ ulaganja u zlato?

Kod institucija koje pružaju investicijske usluge i obavljaju investicijske aktivnosti (investicijska društva i banke) te društava za upravljanja investicijskim fondovima mogu se zatražiti informacije o mogućnosti ulaganja u zlato preko financijskih instrumenata (npr. specijaliziranih fondova ili budućnosnica (engl. futures)). Kod takvih oblika ulaganja potrebno je, osim pridržavanja uobičajenih korisnih pravila povezanih s ulaganjem (kao što je poznavanje proizvoda i rizika korištenja), posebno uzeti u obzir moguće naknade (npr. za eventualna izvršenja transakcija na stranim tržištima) te činjenicu da se neovisno o jednostavnosti izvršenja samih transakcija u pravilu radi o ulaganjima u složenije i javnosti manje poznate financijske instrumente.

Zbog svega navedenog Hanfa poziva na oprez sve zainteresirane za ulaganje u investicijsko zlato i preporuča potpuno informiranje o takvoj vrsti proizvoda prije donošenja odluke o ulaganju.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.