05.04.2023.

Hanfa upozorava na društvo OrbisFX

Objavljeno: 05. travnja 2023.

Hanfa upozorava ulagatelje na području Republike Hrvatske na društvo OrbisFX, koje, prema navodima s internetske stranice orbisfx.com, nudi niz financijskih usluga. Na internetskoj stranici društva navedeno je kako se radi o društvu registriranom u Južnoafričkoj Republici.

Navedeno društvo nema odobrenje za pružanje investicijskih usluga ni ostalih usluga koje se spominju na njegovoj internetskoj stranici na području Republike Hrvatske. Hanfa stoga poziva ulagatelje s područja Republike Hrvatske na oprez prilikom ulaska u poslovni odnos sa spomenutim društvom te napominje kako nema dodatnih informacija o poslovanju tog društva.

Hanfa nije nadležna za nadzor zakonitosti poslovanja tog društva niti može utjecati na zaštitu prava i interesa ulagatelja koji poslovni odnos uspostavljaju s tim društvom te sličnim društvima i osobama. Kod takvih pružatelja usluga vrlo često se radi i o nekom obliku prijevare ulagatelja.

Napominjemo da su na internetu dostupne razne stranice preko kojih postoji mogućnost provjere je li kod neke platforme za trgovanje i društva koje upravlja tom platformom riječ o prijevari ili ne. Hanfa ne može potvrditi vjerodostojnost takvih stranica ni garantirati za točnost informacija koje se na njima nude, no potencijalni ulagatelji mogu uzeti u obzir i te informacije kod donošenja odluke o eventualnom početku trgovanja preko tih platformi.

Registar društava koja imaju odobrenje Hanfe za pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti, registar vezanih zastupnika te popis notificiranih pružatelja financijskih usluga iz drugih država članica Europske unije za izravno pružanje usluga na području Republike Hrvatske dostupni su na internetskim stranicama Hanfe (https://www.hanfa.hr/trziste-kapitala/registri/).

Hanfa ovim putem još jednom poziva ulagatelje da prije stupanja u poslovni odnos s bilo kojim investicijskim društvom provjere ima li ono potrebne licence i je li se notificiralo za pružanje investicijskih usluga na području Republike Hrvatske. Također pozivamo ulagatelje da u svrhu zaštite svojih interesa pročitaju brošuru koju je objavila Hanfa, a u kojoj se detaljno objašnjava na što treba obratiti pozornost prije početka i prilikom online trgovanja financijskim instrumentima. Brošura se nalazi na poveznici /media/1fuisqmz/2020-10-06-brošura-finalna.pdf.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.