Postupak registracije pružatelja usluga povezanih s virtualnom imovinom

U skladu s člankom 9.a Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma (Narodne novine br. 108/17, 39/19, 151/22, u daljnjem tekstu: ZSPNFT), sve pravne osobe i obrtnici koji namjeravaju obavljati djelatnosti povezane s virtualnom imovinom prema definiciji članka 9. stavka 2. točke 19. ZSPNFT-a, obvezni su proći postupak registracije i upisati  se u registar pružatelja usluga virtualne imovine koji vodi Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga.

Pozivamo sve pravne osobe i obrtnike koji namjeravaju obavljati djelatnosti povezane s virtualnom imovinom da podnesu zahtjev Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga radi upisa u registar, s obzirom na stupanje na snagu Pravilnika o vođenju registra pružatelja usluga virtualne imovine i procjeni dobrog ugleda fizičkih osoba u pružateljima usluga virtualne imovine (objavljen u Narodnim novinama br. 69/2023) dana 6. srpnja 2023. godine.

Kako bi se pokrenuo postupak registracije potrebno je ispuniti priložene obrasce (prilog 1prilog 2prilog 3prilog 4prilog 5) i zajedno s pripadajućom dokumentacijom dostaviti ih Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga.

U slučaju elektroničke dostave, obrasci se trebaju potpisati kvalificiranim elektroničkim potpisom i zajedno s pripadajućom dokumentacijom dostaviti na adresu pisarnica@hanfa.hr. U slučaju dostave poštom, dokumentacija se šalje na adresu: Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Franje Račkog 6, 10000 Zagreb.

Naglašavamo važnost poštivanja rokova za podnošenje zahtjeva za upis u registar, koji su propisani člankom 49. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma (Narodne novine br. 151/22).

Za sva dodatna pojašnjenja možete kontaktirati Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih uslugu na adresi spnft@hanfa.hr.

KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.