Obavezna edukacija

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju (NN, br. 112/18) koji je stupio na snagu 22. prosinca 2018. donio je određene promjene u sektoru osiguranja, a posebno u području načina distribucije osiguranja i reosiguranja te obveze edukacije distributera osiguranja i reosiguranja. To se osim na zaposlenike društava za osiguranje i društava za reosiguranje odnosi i na preko 10.000 fizičkih osoba posrednika u osiguranju odnosno reosiguranju koje su upisane u postojeći registar Hanfe.

Naime, posrednici, zaposlenici društva za osiguranje koji obavljaju poslove distribucije osiguranja za društvo za osiguranje i zaposlenici društva za reosiguranje koji obavljaju poslove distribucije reosiguranja za društvo za reosiguranje, kao i zaposlenici posrednika upisanih u registar Hanfe koji obavljaju poslove distribucije osiguranja odnosno distribucije reosiguranja, moraju poštovati uvjete stalnog stručnog osposobljavanja i usavršavanja kako bi se održala odgovarajuća razina stručnosti koja odgovara ulozi koju imaju i relevantnom tržištu u trajanju od najmanje 15 sati godišnje (tzv. obvezna godišnja edukacija), s tim da uvjeti znanja i sposobnosti moraju odgovarati poslovima koje obavljaju distributeri osiguranja ili distributeri reosiguranja i distribuiranim proizvodima.

Predmetnu edukaciju mogu provoditi i društva za osiguranje, društva za zastupanje u osiguranju, društva za brokerske poslove u osiguranju i reosiguranju, Hrvatski ured za osiguranje, Hrvatska gospodarska komora, sveučilišne institucije te druge pravne osobe u suradnji s navedenima. Popis odobrenih edukatora možete pronaći ovdje. Od distributera osiguranja odnosno reosiguranja očekuje se da odaberu edukaciju kod neke od ovlaštenih institucija, a one će nakon provedene edukacije biti obvezne evidenciju o polaznicima i ispunjenoj obvezi dostaviti u registar Hanfe najkasnije u roku od 15 dana.

Propisana edukacija obuhvaća stjecanje znanja o uvjetima osiguranja i važećem zakonodavstvu, procjeni potrebe potrošača, poslovnoj etici, rješavanju pritužbi i odštetnih zahtjeva, investicijskim opcijama i financijskim rizicima, mirovinskom sustavu, tržištu štednih proizvoda, sukobu interesa i drugom.

Detalje u vezi s navedenom obvezom edukacije možete pronaći u važećem Pravilniku o stručnosti i primjerenosti distributera osiguranja i distributera reosiguranja i upisu u registar. Pravilnik možete pronaći ovdje, a izmjene pravilnika na linku ovdje.

Naglašavamo da Hanfa na temelju Zakona o osiguranju ima pravo brisati iz registra fizičku osobu ako ona ne ispunjava uvjete stručnog osposobljavanja i usavršavanja (tzv. obveznu godišnju edukaciju), a u tom slučaju osoba više nema pravo obavljati poslove distribucije osiguranja odnosno reosiguranja.

S ciljem boljeg informiranja distributera i lakšeg praćenja stanja odrađenih sati edukacije potrebnih za ispunjavanje uvjeta kontinuirane stručnosti Hanfa je razvila aplikaciju kroz koju je svakom distributeru omogućeno da unosom svojeg OIB-a ili registarskog broja iz registra Hanfe u bilo kojem trenutku provjeri svoje stanje sati edukacije, a kako bi pravovremeno mogao reagirati prema edukatoru ako taj broj nije točan ili odraditi nedostajući broj sati te na vrijeme ispuniti potrebne obveze. Zakonski rok u kojem je edukator dužan evidentirati sate edukacije jest 15 dana od završetka održane edukacije.

Poveznica na aplikaciju

Obavijest: Obustava promjene statusa posrednicima upisanim u Registar ovlaštenih zastupnika u osiguranju, brokera u osiguranju i/ili reosiguranju i sporednih posrednika

Slijedom već ranijeg izvještavanja o izvršenom kibernetičkom napadu na računalni sustav Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), obavještavamo posrednike upisane u Registar ovlaštenih zastupnika u osiguranju, brokera u osiguranju i/ili reosiguranju i sporednih posrednika (dalje: Registar) da se od 23.1.2024. ne provodi promjena statusa posrednicima na temelju provjere ispunjavanja uvjeta stručnosti (kontinuirane edukacije) u statuse U mirovanju i Brisan.

Unatoč privremenoj obustavi promjene statusa, svi posrednici dužni su voditi brigu o ispunjavanju uvjeta stručnosti u propisanom roku jer će se ponovnim pokretanjem aplikacije za provjeru ispunjavanja navedenog uvjeta provjera izvršiti s danom i mjesecom njihovog prvog upisa u Registar te u skladu s time, a ovisno o rezultatu provjere, provesti eventualna promjena statusa.

O ponovnoj uspostavi svih funkcionalnosti povezanih s Registrom i aplikacijom IDD bit ćete obaviješteni na Hanfinoj internetskoj stranici.

KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.