25.08.2023.

Fondovi koji štite od gubitka su hit, što treba znati o njima?

Najveći porast imovine ove godine bilježe fondovi s dospijećem – krajem srpnja raspolagali su sa 330 milijuna eura, u odnosu na 120 milijuna eura krajem 2022.

Fondovi s dospijećem posebna su vrsta UCITS fondova koji su osnovani na određeno vrijeme. U Hrvatskoj je najčešća jedna podvrsta takvih fondova – fondovi sa štićenom glavnicom. Ipak to ne znači da takav fond uključuje i garanciju da će cijela glavnica biti očuvana. Zato je uvijek važno proučiti prospekt i dokument s ključnim informacijama (KID).

U KID-u se mogu pronaći informacije o investicijskom cilju i strategiji, rizicima, scenarijima uspješnosti ulaganja, informacije o troškovima uz podatak o utjecaju troškova na prinos, preporučenom razdoblju ulaganja, informacije o načinu podnošenja pritužbi te druge informacije koje ulagatelju olakšavaju donošenje informirane investicijske odluke.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.